نام رولکس در سرتاسر جهان همارز لوکس بودن است. اما در دنیای سازندگان ساعت و علاقمندان به این صنعت، این برند پرآوازه سوییسی به فناوریهای خلاقانه و نبوغ بازاریابی شهرت دارد. بررسی تاریخچه ۱۱۶ ساله کمپانی رولکس، نوآوریهای متعددی در بازاریابی و مهندسی دقیقی را نشان میدهد که نه تنها صنعت ساعتسازی، بلکه تمام دنیا را متحول کرده است. از یک سفر به اعماق گودال اقیانوسی ماریانا ترنچ با زیردریایی تا معرفی اولین ساعتمچی اتوماتیک، همگی از افتخارات رولکس هستند. در ادامه به داستان این برند پرآوازه میپردازیم.
تأسیس رولکس
۱۹۰۵– تولد یک حکومت
داستان رولکس از سال ۱۹۰۵ آغاز میشود. زمانی که هانس ویلسدورف شرکتی را در لندن تأسیس کرد که تخصصش توزیع ساعت بود. اما اگر کمی به عقبتر نگاه کنیم، این تاجر آلمانی در سال ۱۹۰۳ با رویایی بلندپروازانه در سر به انگلستان مهاجرت کرد.
دو سال بعد، او کمپانی ویلسدورف و دیویس را با برادر زنش یعنی آلفرد دیویس تأسیس کرد. در آن زمان هیچکدام فکر نمیکردند که چنین اقبال و شهرتی در سطح جهان در انتظارشان باشد.
۱۹۰۸– نامگذاری رولکس
زمانی که ویلسدورف در طبقه دوم یکی از اتوبوسهای دوطبقه مشهور لندن نشسته بود، فکری به ذهن او خطور کرد. او سالها در تلاش بود تا نامی منحصر به فرد از ترکیب حروف پیدا کند که هم تلفظش در هر زبانی آسان باشد، هم نیازی به توضیح اضافه برای القای حس کلمه نداشته باشد.
او میگوید: «یک جن در گوش من نام رولکس را زمزمه کرد.» بعدها ویلسدورف گفت که تلفظ این اسم صدایی مانند کوک کردن ساعت ایجاد میکند.
۱۹۱۰– گواهینامه زمانسنجی
ویلسدورف تمامی ساعتهای رولکس را در کارخانه مایسون آگلر در سوییس تولید میکرد. کیفیت این ساعتها بسیار بالا بود اما ویلسدورف میخواست تمامی قطعات با هماهنگی بیعیب و نقص کار کنند.
به همین ترتیب تلاشهای او باعث شد تا در سال ۱۹۱۰، رولکس به اولین فروشنده ساعتی تبدیل شود که برای تأیید دقت زمانسنجی هر کدام از ساعتهایش، به طور مستقل گواهینامه صادر میکرد.
۱۹۱۹– وضعیت سوییس
پس از اینکه انگلستان مالیات ۳۳ درصدی گمرکی برای واردات تعیین کرد، کمپانی رولکس تحت تأثیر قرار گرفت. در نتیجه رولکس از لندن به ژنو نقل مکان کرد.
این جابجایی باعث شد تا رولکس به تأمینکنندگان اصلی خود در سوییس نزدیکتر شود. از سال ۱۹۱۹ تا به امروز، برند رولکس نشانگر شکوه و عظمت رشته کوه آلپ در سوییس است.
بنیاد هانس ویلسدورف
۱۹۴۴– تأسیس
درست یک سال پیش از ۴۰ سالگی برند رولکس، بداقبالی دامنگیر خانواده ویلسدورف شد. فلورنس، همسر هانس، به طور ناگهانی در گذشت. ویلسدورف در سن ۱۲ سالگی یتیم شده بود و هیچ فرزندی هم از فلورنس نداشت.
با وجود فوت همسر هانس، او همچنان یکی از ثروتمندترین و موفقترین شخصیتهای جهان بود. اما حفره جدیدی در زندگی او ایجاد شده بود که فکر او را برای پر کردن این خلأ مشغول کرده بود.
در آن زمان ویلسدورف، بنیاد هانس ویلسدورف را تأسیس کرد. ویلسدورف متعهد شد تا تمام سهام شرکت را به خیریه ببخشد.
۱۹۶۰– تثبیت یک میراث
زمانی که ویلسدورف در سال ۱۹۶۰ درگذشت، مالکیت کمپانی رولکس به بنیاد هانس ویلسدورف رسید. بخشی از این بنیاد تحت سرپرستی خصوصی خانوادگی کار میکند که وظیفه آن صرف سهام بنیاد ویلسدورف از کمپانی رولکس با مقاصد خیریه گوناگون است.
۲۰۱۷– سرمایهگذاری در تحصیل
در ابتدا، بنیاد هانس ویلسدورف درآمدهای حاصل از کمپانی را صرف مؤسسههای مرتبط با ساعت مانند مدرسه ساعتسازی ژنو و آزمایشگاه تحقیقات ساعتسازی سوییس در نوشاتل میکرد. با آغاز سال ۲۰۱۰ میلادی، این بنیاد تصمیم گرفت تا این مخارج را افزایش داده و ۱۰۰ میلیون دلار به یک مدرسه هنرهای کاربردی در ژنو به نام HEAD بخشید.
نوآوریها در فناوری
۱۹۲۶– عبور از کانال انگلستان
در سال ۱۹۲۶، رولکس با رونمایی از اولین ساعت ضد آب، تاریخ ساعتسازی را متحول کرد. برای ماندگار کردن این واقعه تاریخی، یک شناگر مسافتهای طولانی به نام مرسدس گلایتز یک ساعت Oyster به دست کرد و در عرض کانال آبی انگلستان شنا کرد. در پایان این شنای ۱۰ ساعته، ساعت همچنان به دقت کار میکرد.
۱۹۳۱– موومنت دائمی
مهندسان رولکس از حرکات ناشی از در دست داشتن ساعتمچی استفاده کردند و سازوکاری طراحی کردند تا ساعتهای مچی انرژی مورد نیاز برای ادامه کار را به طور خودکار تأمین کنند.
در سال ۱۹۳۱، رولکس از فناوری اولین موومنت دائمی رونمایی کرد. یک روتور، حرکات دست فرد را مهار میکرد و به این ترتیب ساعت را کوک میکرد. در نتیجه، کوکشدن خودکار به استاندارد جدیدی در ساعتها بدل شد.
۱۹۴۵– لحظه آغاز نیمهشب
طی مراسم سالگرد ۴۰ سالگی رولکس، این کمپانی از ساعت Oyster Perpetual Datejust رونمایی کرد. یک ساعت درخشان، کاملا ضد آب در قابی از طلای ۱۸ عیار. این اولین ساعتی بود که به طور خودکار کوک میشد و تاریخ را هم نشان میداد.
از میان شخصیتهای برجستهای که از دیتجاست استفاده میکردند میتوان به دوایت آیزنهاور، مارتین لوتر کینگ و دالای لاما اشاره کرد.
۱۹۷۱– عقربه ۲۴ ساعته
در سال ۱۹۷۱، رولکس از ساعت Oyster Perpetual Explorer II رونمایی کرد. یک مدل منحصر به فرد جدید که در استفاده از عقربه ۲۴ ساعته، پیشرو بود.
با اینکه تا پیش از این، افراد از ساعت اکسپلورر در برجهای استخوانی رنگ منهتن تا جنگلهای شکوهمند آمازون استفاده کرده بودند؛ اما این ساعت به طور خاص برای کاوشگران غارها طراحی شده بود.
این کاوشگران باید در تاریکی ساعتها و حتی روزها غارپیمایی میکردند. در نتیجه به ساعتی نیاز داشتند که وضعیت شب و روز را به آنها نشان دهد.
۱۹۸۵– ساختهشده از استیل
رولکس به نوآوری در ساخت سری Oyster در سال ۱۹۸۵ ادامه داد. این نوآوریها به خلق اولین ساعت از جنس یک آلیاژ انحصاری به نام Oystersteel انجامید.
آلیاژ استیل با چنین ویژگیهایی تا پیش از این تنها در صنایع شیمیایی یا هوافضا استفاده میشد. خواص ضد خوردگی این آلیاژ، ظاهری درخشان به ساعتهای رولکس میبخشید.
به لطف ساخته شدن از استیل، این مدل به درجات بالاتری از دوام و طول عمر رسید. ضدخش و محکم بودن این ساعت، آن را برای طیف وسیعی از مردم، از کارگران تا تاجران مناسب کرده بود.
۲۰۰۰– جریانسازی
به عنوان نشانگر آغاز هزاره جدید، رولکس فرآیند ساخت ساعتهایش را تغییر داد. ساعتسازی یک حرفه بسیار دشوار است و به عناصر فیزیک و هندسه پیچیدهای نیاز دارد. مدل جدید ساعت Oyster که در سال ۲۰۰۰ از آن رونمایی شد، تنها از ۲۹۰ قطعه تشکیل شده بود. این تعداد به طور قابل توجهی کمتر از میزانی بود که تا آن روز برای ساخت یک ساعت به کار میرفت.
۲۰۰۵– زیبایی با دوام
رولکس از ظاهر جدیدی برای مدلهای حرفهای خود در سال ۲۰۰۵ رونمایی کرد که شیفتگان این برند را تحت تأثیر قرار داد. رنگ مشکی عمیق، آبی درخشان و سبز طبیعت، رنگهای به کار رفته در بزل کروم–سرامیکی ساعتهای جدید رولکس بودند.
این برند که تا آن روز تنها از رنگهای طلایی، نقرهای و قهوهای استفاده کرده بود و به ندرت میشد ردی از رنگ قرمز در ساعتهای آن دید، به رنگهای جدید روی آورده بود. این بزلها که به سختی الماس بودند، وجهه زیباییشناسانه متفاوتی را برای برند رولکس به ارمغان آوردند و عبور از سنتها را برای جشن گرفتن آغاز هزاره جدید به رخ کشیدند.
این بزلها از یک ماده سرامیکی با دوام بسیار بالا ساخته شده بودند که تقریبا ضد خش به حساب میآمدند.
نوآوریهای بازاریابی
۱۹۲۷– تبلیغاتی برای تمام زمانها
با استعدادترین و موفقترین ورزشکاران جهان رولکس به دست میکردند و طرفداران آن در طول تاریخ، عاشق این برند بودند. از راجر فدرر بازیکن افسانهای تنیس تا پلاسیدو دومینگو خواننده مشهور اپرا، همگی افراد استثنایی بودند که با افتخار ساعتهای رولکس را با کیفیت ساخت بینظیرشان استفاده میکردند.
اما رولکس مفهوم تبلیغات برای تمام زمانها را با یک زن جوان به نام مرسدس گلایتز تعریف کرد. گلایتز ساعت رولکس اویستر را در دست کرد و عرض کانال انگلیس را شنا کرد. آوای تیک تاک اویستر ضد آب از ساحل جنوبی انگلستان تا ساحل شمالی فرانسه قطع نشد.
۱۹۳۵– سرعت سرسامآور
بین سالهای ۱۹۲۴ تا ۱۹۳۵، رکورد بیشترین سرعت روی زمین ۹ بار شکسته شد. بیشترین سرعت به بیش از ۴۵۰ کیلومتر بر ساعت میرسید. این رکورد هربار توسط سر مالکوم کمپبل، راننده و خبرنگار بریتانیایی شکسته میشد.
برای پایانی با شکوه بر این رکوردها، کمپبل یک ساعت رولکس اویستر به دست کرد و در بیابان نمکی ایالت یوتا، به سرعتی فراتر از تصور دست یافت. جالب است بدانید که کمپبل هرگز به رولکس اجازه نداد تا پولی از این بابت به او پرداخت شود. او این افتخارآفرینی را تبلیغات و اسپانسر شدن نمیدانست و تنها به دنبال بهترین ساعت دنیا بود.
۱۹۴۶– در بر گرفتن طیف وسیعتری از افراد جامعه
در طول ۵۰ سال ابتدایی تأسیس کمپانی رولکس، ساعتهای این شرکت تنها برای افراد ثروتمند و تأثیرگذار جامعه تولید میشدند. این رویه در سال ۱۹۴۶ با معرفی برند تودور (Tudor) که قیمت مناسبتری داشت تغییر کرد.
ویلسدورف نشان تجاری تودور را در سال ۱۹۲۶ ثبت کرد اما ۲۰ سال برای تأسیس این برند و آغاز تولید ساعتهایی با این نشان صبر کرد. در حقیقت او از تولید کردن ساعتهای این برند تا زمانی که به استاندارد بالایی نرسیده بودند امتناع میکرد.
برند تودور با هدف در دسترس قرار دادن ساعتهای رولکس برای تمام افراد جامعه فعالیت خود را آغاز کرد. سری اویستر تودور همچنان ضد آب بود و از یک روتور با قابلیت کوک کردن خودکار ساعت بهره میبرد. به علاوه، تمامی ساعتهای تودور از مواد اولیه مرغوب و با طول عمر بالا تولید میشدند.
۱۹۵۳– یک سال سرنوشتساز
در طی سال ۱۹۵۳ میلادی، رولکس از دو ساعت جدید رونمایی کرد که تا به امروز نیز محبوبیت خود را حفظ کردهاند. این ساعتها اکسپلورر (Explorer) و ساب مرینر (Submariner) نام گرفتند. ساب مرینر برای تحمل شرایط دشوار زیر آب و اکسپلورر برای استفاده در سختترین شرایط روی زمین– از مرتفعترین قلهها تا عمیقترین درهها– ساخته شده بودند.
این ساعتها توسط افرادی همانند سر ادموند هیلاری–کوهنورد نیوزلندی– و آگوسته پیکارد–فیزیکدان سوییسی– پوشیده میشدند و در جریان رقم خوردن اتفاقات تاریخی حضور داشتند. حتی امروز هم افراد میتوانند با خرید این مدلها، یادگاری از تحول تاریخ بشری را در دست داشته باشند.
۱۹۶۰– ارتفاعات و اعماق جدید
کمپانی رولکس به طور پیوسته حامی مالی اکتشافات مختلف برای دستیابی به نقاط مختلف زمین را در اواسط قرن بیستم میشد. در سال ۱۹۶۰، رولکس یک ساعت را به عمقی از دریاها فرستاد که تا پیش از آن هیچ ساعتی به آن عمق نرسیده بود.
کپسول تریسته، اولین محفظهای بود که کف دره اقیانوسی ماریانا ترنچ را لمس کرد. این دره عمیقترین نقطه بر روی کره زمین است و لیوتنانت دن والش با شجاعت تمام، در حالیکه یک ساعت رولکس در دست داشت، به این عمق سفر کرد.
۱۹۷۱– یک اتحاد فرانسوی
رولکس به طور رسمی با COMEX شریک شد. کامکس گروهی از غواصان فرانسوی حرفهای بودند که برای ایجاد ارتباطی عمیقتر با غواصی در اعماق دریاها با رولکس شریک شدند.
این ارتباط تا ۳۰ سال به طول انجامید و طی این مدت ۹ ساعت از سری کامکس تولید شدند. این ساعتها باعث شدند تا رولکس به یکی از محبوبترین برندها در میان کلکسیونرها مدرن ساعت و علاقمندان به این صنعت تبدیل شود.
۱۹۷۶– جوایز رولکس
۱۹۷۶ سالگرد ۵۰ سالگی ساعت اویستر رولکس یعنی محبوبترین و بادوامترین ساخته این شرکت بود. برای جشن گرفتن این اتفاق، رولکس میزبان اولین جوایز رولکس شد.
این جوایز با هدف گرامیداشت افرادی اعطا میشد که با در دست داشتن ساعت رولکس و شجاعت بیسابقهشان، موانع بشری را پشت سر گذاشته و شکوه بشریت را در قلههای خطر به نمایش میگذاشتند.
۱۹۹۲– دریانوردی
در سال ۱۹۹۲ نیز دو ساعت جدید از رولکس معرفی شدند. پرلمستر (Pearlmaster) که یک بروزرسانی برای ساعت محبوب لیدی دیتجاست (Lady-Datejust) بود و یات مستر (Yacht-Master) که آخرین نسخه از ساعتهای اویستر بود.
یات مستر یک تغییر بزرگ در ارتباط رولکس با دنیای غواصی و جامعه دریانوردی به حساب میآمد. مهمترین نشان این تغییر یک افزایش بیسابقه در لوکستر شدن این ساعت بود. اولین یات مستر با قابی از جنس طلای ۱۸ عیار ساخته شد.
۲۰۰۲– الهام بخش ذهن جوانان
تحقیقات نشان میدهند ارتباط با هنر در سنین جوانی به نتایج توسعهدهنده مثبتی منجر میشوند. از تشویق به فعالیتهای گروهی تا بهبود سلامت فکری، برنامههای هنری مختص جوانان برای تمامی جوامع در سرتاسر جهان حیاتی هستند.
این همان چیزی است که برنامه رولکس منتور (Rolex Mentor) را حائز اهمیت میکند. این برنامه قصد دارد تا هنرمندان جوان را با اساتید حرفهای هر رشته مرتبط کند تا جوانان یاد بگیرند و رشد کنند.
از سال ۲۰۰۲، رولکس رقصندهها، نویسندهها، فیلمسازان و معماران زیادی را با اساتید خبره این رشتهها مرتبط کرده که به آنها امکان تجربههای جدید و بزرگتری را داده است. این شبکه از ارتباطات حرفهای به بسیاری از آنان در طول زندگی حرفهای کمک کرده است.
۲۰۱۲– رنگین کمان رولکس
رولکس رنگهایی از مدلهای سال ۲۰۰۵ خود انتخاب کرد و آنها را به طور خیرهکنندهای در یک ساعت اسکای دوئلر رینبو دیتونا (Sky-Dweller Rainbow Daytona) پخش کرد.
این ساعت که در سال ۲۰۱۲ معرفی شد، در قابهایی از جنس طلای سفید و زرد عرضه میشد و به سرعت در میان کلکسیونرهای ساعت محبوب شد. کمپانی رولکس هر سال تعداد محدودی از این ساعتهای رنگینکمانی تولید میکند که برای تولید آنها به یاقوتهای واقعی و کریستالهای صورتی طلایی نیاز است.
منبع: PrecisionWatches
ثبت ديدگاه